Αδήριτη ανάγκη η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια κατά την χρήση των ανελκυστήρων.


Ένα τραγικό περιστατικό μιας ηλικιωμένης σε δημόσιο κτήριο στη Ζάκυνθο και η περιπέτεια δύο μοναχών στην Ιταλία, έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα των ατυχημάτων, μερικών εκ των οποίων και θανατηφόρων, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης των ανελκυστήρων και της ελλιπούς νομοθεσίας γύρω από αυτούς.

Τα περιστατικά συνέβησαν στον απόηχο της 2ης Ημερίδας για την ασφάλεια των ανελκυστήρων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολογίας Ανελκυστήρων & Κυλιόμενων Κλιμάκων (ΠΕΤΑΚ) στην Αθήνα.

Πριν περάσουν λίγες μέρες από τη λήξη των εργασιών της Ημερίδας, δύο περιστατικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τη σημασία λήψης των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας στους ανελκυστήρες, καθώς και του εκσυγχρονισμού τους.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία δύο μοναχές παρέμειναν εγκλωβισμένες στον ανελκυστήρα επί δυόμισι μέρες, ελλείψει κάποιου συστήματος επικοινωνίας στον ανελκυστήρα. Τις δύο μοναχές, μια 58χρονη Ιρλανδή και μια 68χρονη Νεοζηλανδή, βρήκε η καθαρίστρια που έφτασε στη μονή και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

Δυστυχώς, δεν είχε την ίδια κατάληξη η περιπέτεια μιας ηλικιωμένης στη Ζάκυνθο η οποία αποφάσισε να επισκεφθεί το ΙΚΑ και έχασε τη ζωή της όταν η πόρτα ορόφου άνοιξε και εκείνη εισήλθε στο φρεάτιο χωρίς το θάλαμο του ανελκυστήρα να βρίσκεται από πίσω με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό.

Το ατύχημα αυτό προστίθεται στην μακρά λίστα θανατηφόρων ατυχημάτων σε ανελκυστήρες στην χώρα μας, τη στιγμή που σε χώρες της Ευρώπης η υιοθέτηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου γύρω από την ασφάλεια των ανελκυστήρων έχουν εκμηδενίσει τις απώλειες ζωών επιβατών ανελκυστήρων.

Η ΠΕΤΑΚ τονίζει πως η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια κατά την χρήση των ανελκυστήρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς και απαίτηση, προκειμένου να μηδενιστούν τα θανατηφόρα ατυχήματα μέσα σε αυτά και αιτείται την ευαισθητοποίηση της πολιτείας στην νομοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου για την ασφάλεια των υφιστάμενων ανελκυστήρων.